Transpiri incontinuu, si nu doar din cauza caldurii. Iar cand e bine si racoare pentru altii, pe tine te trec toate sudorile. Asta nu e viata! Cum sa nu o invidiezi pe colega ta, care nu transpira deloc? Stop! Intr-adevar, cineva are o problema. Dar nu tu, ci colega!
“Transpira, iti face bine!” – spunea bunica. Stia ea ce stia. Transpiratia e un fenomen normal, benefic pentru sanatate. Si, din fericire, se produce non-stop, chiar si atunci cand tu crezi ca pielea iti este perfect uscata. Asa se face ca pierdem zilnic circa 700-800 ml de transpiratie. Si e foarte bine. Din doua motive:
Curg apele? Se regleaza temperatura corpului
Transpiratia e un “mecanism” de termoreglare – cand temperatura exterioara creste, sau cand treci printr-o emotie puternica, cand esti stresata, glandele sudoripare (niste anexe ale pielii, la fel ca parul, unghiile sau glandele sebacee) intra in actiune: secreta sudoarea care, evaporandu-se, racoreste tot trupul. Daca nu s-ar intampla asa, am avea o stare febrila continua care ar afecta grav organele interne.
Nu curg apele? Am putea muri otraviti!
Atunci cand “ne trec toate sudorile” ori “curge apa pe noi”, organismul elimina amoniac, acid uric, acid lactic, uree, cloruri – substante care l-ar intoxica, provocand, la nivel intracelular, avarii majore. Primii ar suferii rinichii si ficatul – “laboratoarele” de purificare a organismului.
De aceea, de indata ce trupul inregistreaza un semnal de alarma – caldura prea mare afara sau inauntru (emotii, stres – cum spuneam mai sus), glandele sudoripare intra in actiune. Dar nu toate odata. Fruntase sunt cele din zona… fruntii, urmate de gat, trunchi (in special sternul), palme si antebrate. Codase sunt axilele.
Nici un strop de sudoare? Ar trebui sa-ti faci griji..
*In concluzie: problema reala nu e transpiratie, ci lipsa ei. Exceptand hipersudoratia – transpiratia in exces, care se amelioreaza sau se rezolva, de la caz la caz, prin tratamente ce tintesc (dupa ce a fost depistata, la controlul medical) cauza: o afectiune endocrinologica, renala sau pulmonara; sau prin metode dermatoestetice (tratamente de detoxifiere prin biostimulare musculara, asociate cu termosudatie, drenaje limfatice, antrenamente la sala de fitness sau de forta, sauna, baie turceasca, impachetari la cald sau la rece.*
Mai alarmant e daca transpiri prea putin. Dar remedii exista: iti faci abonament la sala (si te si duci!) sau faci un sport solicitant, in aer liber. Sau – asa cum procedeaza nordicii – mergi la sauna ori la baia turceasca. Detoxifiere garantata! Pielea ta nu va fi prea fericita si va avea nevoie de ingrijiri.
“Inmuiati” din cap pana in picioare
Transpiram din crestet pana in talpi: cele doua tipuri de glande sudoripare – ecrine si apocrine – si-au “impartit teritoriul”. Primele (multe – vreo 2500) sunt raspandite pe tot corpul. Ele produc transpiratia care ne racoreste – o secretie “curata”, apoasa, incolora, inodora (compusa din 99% apa si 1 % substante solubile – sare, acid lactic, uree). Daca trupul tot nu se simte racorit “vin in ajutor” si glandele apocrine – care se dezvolta la pubertate. Apocrinele produc o transpiratie alb-laptoasa, cu miros… specific (nu al ei, de fapt, ci rezultat al “combinarii” cu bacteriile de la suprafata pielii. Ea e cea care purifica organismul, eliminand, o data cu apa, saruri minerale si toxine.
Plante de leac PRO si CONTRA
Prea multa sau prea putina transpiratie? Fitoterapia are solutii!
Antisudorifice
Uz intern. Salvie – infuzie cu doua lingurite frunze la cana cu apa (250 ml), se beau treptat, in cursul unei zile, doua cani. Cura tine intre 14 zile si 6 saptamani. Se poate relua dupa 2-3 saptamani de pauza.
*Nuc – infuzie din o lingurita frunze la o cana cu apa, se beau doua cani pe zi; sau infuzie din 4 linguri de frunze la o cana cu apa, se beau trei linguri pe zi, intre mese. Cura, de cel mult 6 saptamani, o poti relua dupa 2-3 saptamani de pauza.
*Coada-calului – 50 g, isop – 40 g, coada soricelului – 40 g, anason – 20 g – infuzie cu o lingura de amestec, la o cana de apa. Se beau treptat, 1-3 cani pe zi, maximum o luna si jumatate. Dupa pauza de 2-3 saptamani, cura se poate relua.
Uz extern. Bai cu frunze si coaja de stejar dintr-o lingura de frunze + 30 g coaja puse intr-un litru de apa se face un decoct timp de 10-15 minute. Se toarna 2 l de decoct la 10 l de apa cald.
Sudorifice
Uz intern. Brusture macerat (3-4 linguri de radacina, tinute o ora in un litru de apa fierbinte). Se bea in cursul unei zile, inghititura cu inghititura. Cura se face o luna, apoi o luna pauza. Ciubotica-cucului – infuzie din radacini sau flori, o lingurita la cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, timp de o luna, apoi o luna pauza. Flori de musetel – 20 g, albastrele 50 g, soc 30 g se face o infuzie din o lingura amestec la cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, timp de o luna, apoi o luna pauza.
Uz extern. Mustar negru pisat si pus intr-un saculet din tifon, peste care se toarna apa calda (la 30-37 grade C), proportii: 25-30 g la 2-3 l apa. Se fac bai locale sau tot corpul, 30 de minute, saptamanal, pana se regleaza transpiratia.