Te chinuie tusea, iti curge nasul, iar capul iti plesneste de durere. Cunosti foarte bine aceste simptome: ai racit. Incepi sa iei analgezice, vitamine… Din pacate, pastilele nu te vor ajuta prea mult. Asta nu inseamna ca nu exista o solutie si ca trebuie sa suferi. Inhalatiile, infuziile si baile de plante intaresc organismul si-l ajuta sa lupte mai usor si mai eficient impotriva racelii.
Inhalatii cu uleiuri eterice
Raceala este insotita aproape intotdeauna si de guturai. Cu nasul rosu si infundat, ne simtim chiar mai bolnave, mai urate si foarte, foarte indispuse. In aceasta situatie, sunt eficiente inhalatiile cu uleiuri de pin si lavanda: diminueaza secretia nazala si desfunda nasul. Cum se prepara? Intr-un vas de aproximativ patru litrii, cu apa fierbinte, adauga zece picaturi de ulei de pin si zece picaturi de ulei de lavanda.
Acopera-ti capul cu un prosop, pentru ca inhalatia sa fie mai eficienta. Inspira aburii timp de patru-cinci minute . Repeta operatia de trei ori pe zi. Poti face si inhalatii cu infuzie de menta: pune la fiert 250 ml apa. Dupa ce da in clocot, adauga o lingura de menta bine uscata si lasa vasul acoperit timp de 15 minute. Inhalatiile cu infuzie de menta se repeta de trei ori pe zi.
Tusea ne ajuta
E adevarat ca tusea este foarte chinuitoare, dar ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii. De aceea, nu este bine sa iei produse antitusive fara recomandarea medicului. Incearca mai bine cu preparate care sa usureze expectorarea.
Iata o reteta simpla de sirop expectorant: pune 100 grame de patlagina uscata in 250 ml apa fiarta si racita, apoi amesteca. Strecoara amestecul si adauga 100 grame de zahar. Bea cate o lingurita de patru ori pe zi. Pentru tuse sunt bune si inhalatiile cu uleiuri eterice si ceaiurile din plante. Inhalatiile cu ulei de lavanda, eucalipt, menta si fenicul se prepara ca si in cazul guturaiului.
Daca tusea este uscata, trebuie sa bei multe lichide. Cele mai indicate sunt ceaiurile de plante, apa, sucurile de fructe si de legume. Se poate bea si o infuzie de flori de tei: pune una-doua linguri de flori de tei intr-un pahar cu apa fierbinte. Lasa-l sa stea acoperit 15 minute. Strecoara ceaiul si bea cate o jumatate de pahar de trei ori pe zi, intre mese.
Te doare gatul?
Foarte eficiente sunt inhalatiile cu ulei de aloe. Se pun zece picaturi de ulei de aloe in patru litri de apa fierbinte. Trebuie sa inspiri cate cinci minute, de trei ori pe zi. Te poate ajuta si gargara cu infuzie de salvie. Pune o lingura de salvie in 250 ml apa si lasa sa dea cateva clocote, apoi tine vasul acoperit timp de 15 minute. Strecoara. Fa gargara de trei ori pe zi cu cate un pahar de infuzie.
Este sanatos sa transpiri
Nu e nevoie sa iei pastile ca sa iti scada febra. Aceasta ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Mai bine foloseste ceaiuri si uleiuri sudorifice. Incearca o infuzie din frunze de roinita si de fragi. Pune o lingura de frunze in 750 ml apa fierbinte.
Lasa sa fiarba timp de doua minute, apoi strecoara. Bea cate o cana, la fiecare 30 de minute. Vei transpira mai bine si daca faci o baie fierbinte cu ulei de lamaie si de camfor. Pune in apa din cada cate 15 picaturi din fiecare ulei si stai in apa o jumatate de ora.
Plantele iti pot face rau!
Specialistii nu-ti recomanda sa faci prea des inhalatii. Acestea pot irita mucoasa sensibila a nasului si pe cea a gatului. In special la copii, pot aparea complicatii. De asemenea, si persoanele care se stiu ca sunt alergice la uleiurile eterice ar trebui sa fie atente si sa manifeste prudenta. Asadar, nu uita: preparatele din plante trebuie intotdeauna folosite cu masura!