Etimologic vorbind, cuvantul “leurda” are o provenienta inca necunoscuta, existand mai multe pareri avizate conform carora ar avea origini albaneze, grecesti, latine.
Popular este numita usturoida, usturoi de padure, usturoiul ursului sau usturoi salbatic datorita gustului si mirosului puternic de usturoi. De altfel denumirea latineasca a leurdei este Allium ursinum – usturoiul ursului.
Descriere
Leurda este o planta medie spre mica, de cca 20 – 40 cm, cu frunze late de culoare verde deschis, carnoase, cu flori albe. Creste in zonele umbroase ale padurilor si ocupa un areal destul de intins la noi in tara atat in Muntenia cat si in Moldova si Transilvania.
Este o planta de primavara timpurie, aparand la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, fiind recomandata spre consum pana cand infloreste – de obicei jumatatea lunii mai. Leurda este cunoscuta inca din vechime.
tat celtii, grecii cat si dacii si romanii o foloseau in tratamente medicale pentru purificarea sangelui. Pentru consumul in stare proaspata se folosesc frunzele timpurii, recoltate in lunile martie – aprilie. Se foloseste intr-o multitudine de preparate culinare, in speta in salate si supe de legume.
Leurda contine o varietate de substante dintre care unele extrem de benefice pentru organism: sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru, germaniu si seleniu in forma organica şi proteine.
Beneficii
- actiune antibacteriana
- actiune diuretica si antiseptica
- calităţi depurative şi de detoxifiere
- reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala
- previne accidentele vasculare cerebrale
- elimina excesul de acid uric din sange
- stimuleaza capacitatea de memorare
- combate insomniile
Recomandari terapeutice
- hipertensiune
- arteroscleroza
- flebita, trombofeblita
- colita de fermentatie
- astm alergic
- insuficienta biliara
- cardiopatie ischemica
- varice, hemoroizi, herpes
- adjuvant contra viermilor intestinali
- afectiuni tumorale
- boli degenerative