Stim cu totii ca multi dintre noi ducem o adevarata lupta in fiecare zi atunci cand vrem sa-i facem pe copii sa manance – mai ales atunci cand vrem sa le oferim legume.
Uneori poate fi destul de frustrant astfel incat va vine sa ii lasati sa manance doar ce vor ei, dar stiti ca nu este aceasta alegerea corecta. In timp ce copiii dumneavoastra cresc si se dezvolta, ei vor avea nevoie de tot felul de vitamine si minerale, care se gasesc doar in legume. Pentru a va ajuta copiii sa beneficieze de aceste substante noi vom incerca sa explicam cateva modalitati interesante cu ajutorul carora puteti strecura legumele in alimentatia lor.
Pizza
Pizza nu este tocmai un produs din categoria mancarurilor indicate in alimentatia unui copil, dar o puteti transforma folosind ingrediente sanatoase. Alternativ puteti folosi legume precum conopida de exemplu, in pregatirea blatului. De asemenea puteti folosi spanac pentru a acoperi blatul chiar inainte de a pune sosurile. Nu doar ca aceste legume sunt sanatoase, dar reprezinta si o modalitate de a aduce culoare in farfuriile lor.
Sosurile
O modalitate usoara de a furisa legume in alimentatia copiilor o reprezinta sosurile. Incercati sa preparati macaroane cu branza la care adaugati sosuri gatite din mazare, rosii cherry, broccoli sau conopida. In sosul oricarei retete de spaghete puteti ascunde o multitudine de legume. Daca va temeti ca aceste legume pot fi vazute de copii, nu trebuie decat sa le blendati.
Chipsuri vegetale
Chipsurile vegetale reprezinta o modalitate amuzanta de a ajuta copiii sa mananca legume. Inainte de a va gandi la chipsurile din magazine, imbibate in uleiuri saturate, aici vorbim despre cu totul altceva. Chipsurile vegetale sunt sanatoase si foarte usor de pregatit. De exemplu puteti taia un cartof subtire, sa il ungeti cu foarte putin ulei de masline si sa il coaceti in cuptor la foc mediu, timp de jumatate de ora. In afara de cartofi, puteti folosi si alte legume cum ar fi cartofii dulci sau morcovii. Acestia trebuie taiati, condimentati si copti in cuptor.
Clatite cu legume
Toti copiii iubesc clatitele. Daca pregatiti adesea clatite pentru copiii dumneavoastra, aflati ca puteti furisa cu usurinta cateva legume in ele, fara ca nimeni sa afle. Sa incepem cu sfecla rosie. Puteti adauga sfecla rosie in aluatul pentru clatite astfel incat sa le colorati foarte frumos, iar gustul nici nu se va simti. Alta data preparati aluatul clatitelor folosind dovleac. Jucati-va cu aceste legume viu colorate pentru a face un tort de clatite multicolore. Copiii dumneavoastra vor fi incantati.
Fursecuri
Sunteti uimiti? Nu trebuie. Se poate adauga cu usurinta legume in aceste prajiturele. Este destul de usor daca stiti ce legume sa folositi. Facand asta, copiii vostri nu vor avea nici o idee ca au mancat legume. Atunci cand pregatiti aluatul de fursecuri, adaugati piure de morcovi in el sau piure de cartofi dulci.
Omleta
Cand nu aveti nici o idee ce sa gatiti la micul dejun, ouale sunt intotdeauna o alegere sigura. Alegeti cateva buchetele de broccoli, fierbeti-le si amestecatile cu cateva oua batute. De asemenea, puteti folosi conopida daca nu aveti broccoli. O astfel de omleta este delicioasa si sanatoasa.
Este adeseori dificil sa convingem copiii sa manance legume, dar incercand idei noi, credem ca putem reusi. Toate ideile prezentate mai sus au fost incercate de multi parinti si au avut succes. Incercati sa strecurati aceste idei minunate in alimentati copiilor vostri.