In prezent, ecografia este una dintre analizele cel mai des utilizate in lumea medicala. Ce reprezinta, care sunt avantajele ei si cum trebuie sa va pregatiti inainte de a merge la ecograf aflati in continuare.
Ecografia este folosita in aproape toate domeniile medicale, fiind o metoda de diagnostic foarte utila pentru depistarea diferitelor boli care afecteaza majoritatea organismelor precum ficatul, rinichii, splina, vezica urinara, ovarele, prostata sau inima.
Nu prezinta riscuri
Aceasta analiza da posibilitatea de a face numeroase investigatii aceluiasi pacient, fara riscuri, fara pregatiri speciale si cu un cost relativ scazut. Un alt mare avantaj este caracterul ei lipsit de urmari negative, in cele mai multe situatii. Aceasta deoarece razele pe baza carora functioneaza sunt ultrasunete (sunete cu frecventa atat de inalta incat nu pot fi auzite), spre deosebire de radiografie sau computertomografic, care folosesc raze X si ca atare prezinta anumite restrictii in folosirea lor.
Investigarea sarcinii
Ecografia traditionala a cunoscut o constanta dezvoltare tehnologica si a oferit parintilor posibilitatea de a vedea imagini importante din viata uterina a bebelusului. Astfel, s-a putut viziona “cascatul”, “sughitul”, “salutul” sau secvente cu bebelusii care isi sug degetelul.
Toate acestea, insa, nu au fost de ajuns si, dupa aproximativ 10 ani de cercetari, in prezent este disponibila ecografia tridimensionala (3D). Prin intermediul acesteia este posibila diagnosticarea anumitor malformatii, care ar putea “scapa” ecografiei traditionale (bidimensionala sau 2D), cum ar fi: defecte ale fetei, ale mainilor, ale picioarelor, ale coloanei vertebrale sau ale inimii.
Cum sa te pregatesti pentru ecografie
- Examinarea se face cu stomacul si intestinul gol, de aceea trebuie sa treaca cel putin 6 ore de la ultima masa. Prezenta alimentelor in stomac poate, uneori, “mima” false tumori pancreatice sau ale lobului hepatic stang.
- Este interzist consumul bauturilor carbogazoase sau al bauturilor indulcite cu zahar inainte de examinare.
- Pentru obtinerea unor imagini de si mai buna calitate este indicat ca, in preziua examinarii, sa se ia 3-4 tablete de carbune (se gasesc la farmacie).
- Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior, vezica urinara trebuie sa fie plina.
- Cu 2-3 zile inaintea examinarii este recomandat sa nu se consume alimente care contin celuloza, cum ar fi merele, cerealele, painea din tarate, varza, mazarea, fasolea.
Eco 4D
Ultima noutate in domeniul ecografiilor in obstretica, este “eco 4D”. Aceasta da posibilitatea vizualizarii in mod real a miscarilor bebelusului, fiind secvente de imagini tridimensionale, care seamana cu un desen animat incetinit. Tehnica (in continua dezvoltare) poate oferi, pe viitor, posibilitatea medicilor de a pune diagnostice mult mai precise, dand astfel psihologilor sansa de a studia emotivitatea fatului, prin expresiile fetei.
Tipuri de ecografii:
- Ecografia cardio-vasculara.
- Ecografia pulmonara.
- Ecografia ficatlui si a cailor biliare.
- Ecografia renala – tumorile renale apar doar cand depasesc 3 cm.
- Ecografia prostatei.
- Ecografia in timpul sarcinii – cea mai frecventa tehnica de diagnosticare prenatala.