Varsta aduce cu ea modificari in organism, iar cand vorbim de cavitatea bucala acestea pot fi paradontoza, dinti cu sensibilitate, sau subtierea smaltului. Factorii ce duc la pierderea calitatii dintilor sunt diversi si pot fi legati de o dieta incompleta sau o igiena precara.
Avem cu totii o rutina pentru spalarea dintilor, iar daca e rutina inseamna ca ne tinem de ea cu religiozitate. In mod normal aceasta consta in spalarea dintilor de doua ori pe zi, utilizand complementar ata dentara si apa de gura. Odata cu inaintarea in varsta, insa, e posibil ca aceasta rutina sa necesite mici modificari.
Varsta aduce cu ea modificari in organism, iar cand vorbim de cavitatea bucala acestea pot fi paradontoza, dinti cu sensibilitate, sau subtierea smaltului. Factorii ce duc la pierderea calitatii dintilor sunt diversi si pot fi legati de o dieta incompleta sau o igiena precara. Cititi aici mai multe.
O curatare incompleta si vizitele rare la dentist pot provoca probleme grave in timp. Avem mai jos cateva indicatii de care se pot folosi varstnicii care se simt cu musca pe caciula.
- Pasta, ata, apa – Spalarea pe dinti si utilizarea atei dentare si a apei de gura sunt etape obligatorii ale mentinerii igienei bucale pentru orice persoana, indiferent de varsta. La batranete mancam ceva mai putin si rar, insa asta nu inseamna ca putem sari peste program. Daca apa de gura e prea scumpa puteti incerca o solutie de buget cu apa oxigenata diluata. Folosita de 2-3 pe saptamana va ucide bacteriile ascunse printre lucrarile dentare.
- Periuta electrica – O investitie ce merita la orice varsta, dar mai ales la varsta a treia. Periuta de dinti electrica acopera scaderea dexteritatii si ofera o priza mai buna in mana datorita manerului mai voluminos. Forma acestor dispozitive e ideala pentru persoanele suferinde de reumatism in maini. Preturile au scazut mult recent si sunt accesibile tuturor categoriilor sociale.
- Irigator bucal – urmatorul pas dupa cele trei trepte esentiale, irigatorul ejecteaza apa calduta cu presiune foarte mare, ajungand prin toate cotloanele unde s-ar mai putea ascunde resturile de mancare dupa ce am folosit deja ata dentara. Cautati un irigator cu presiune reglabila ca sa nu va iritati gingiile. O metoda alternativa la irigator o reprezinta spalaturile bucale cu ulei de cocos, vascozitatea acestui ulei ajutand la dizlocarea resturilor mai incapatanate.
- Ascultati-va dintii – orice durere sau sensibilitate ce apare la dinti ar trebui sa va trimita la dentist. Mai ales daca sesizati ca un dinte se misca si e dureros la atingere. Insa e o idee proasta sa sperati ca problema se va rezolva de la sine, deoarece in lipsa unui tratament adecvat cel mai probabil boala se va croniciza.
- Consultatia – De cel putin doua ori pe an trebuie sa va intalniti cu dentistul, ca sa nu va uite la fata. Glumim, desigur, de doua ori pe an e prea putin. Dentistul e primul si poate singurul care va reusi sa prinda in fasa nu doar cariile si infectiile, ci si posibilele tumori orale care altfel ar fi trecut neobservate. Dentistul va poate salva viata, iar o consultatie simpla e foarte rapida si deloc costisitoare. Cu aceasta ocazie puteti profita si sa faceti si un detartraj.
- Gura uscata – O problema ce multa lume nu stie ca e o problema. In mod normal cavitatea bucala produce suficienta saliva pentru a pastra un mediu umed, insa exista o serie de medicamente pe care, ca varstnici, nu le putem evita, iar unele din efectele secundare deregleaza secretia de saliva. Discutati cu dentistul pentru o recomandare de spray/guma pentru gura uscata, exista solutii care sa stimuleze secretia de saliva. Dintii uscati devin fragili iar smaltul devine casant, deci trebuie pastrati in permanenta umezi.
Nu e usor sa fii varstnic si sa ai grija de dentitie, insa cu o mica rutina si o atitudine proactiva puteti limita efectele negative ale imbatranirii dintilor.