Dieta paleolitica – Chiar funcționează? Cum se ține?

Dieta paleolitica

Dieta Paleolitica a fost inventata cu scopul de pierde kilogramele nedorite consumand ceea ce mancau stramosii omului. In anul 1985, un renumit doctor american, Dr. Eaton a reinviat aceasta dieta, supranumind-o “dieta ideala”. Potrivit doctorului Eaton, genele noastre determina nevoile noastre nutritive. Din moment ce avem aceleasi gene cu stramosii nostri preistorici, cu o diferenta foarte mica de doar 0,02%, produsele care le consumau acestia pe acea vreme corespund perfect nevoilor noastre.

Dieta Paleolitica este o dieta saraca in carbohidrati care nu implica consumul de produse lactate sau alimente pe baza de cereale (inclusiv paine). Dieta consta intre 20% si 40% carbohidrati, intre 20% si 35% proteine si intre 30% si 40% grasimi sanatoase. Pe parcursul acestei diete nu este nevoie sa numarati caloriile. Regula de baza a dietei este sa va opriti din mancat atunci cand va simtiti aproape satui. Aceasta dieta faciliteaza pierderea in greutate, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului si ajuta la digestie.

Alimente permise: carne macra de vita, carne de pasare, carne de peste, fructe de mare, oua, fructe, legume, nuci si seminte.

Alimente ce trebuiesc consumate moderat: uleiuri, avocado, cafea, bauturile alcoolice si fructele uscate.

Alimente ce trebuiesc evitate: produsele din cereale, produsele lactate, alimente procesate sau conservele, legumele bogate in amidon (cartofi, etc.), carnea grasa, alimentele sarate si bauturile acidulate.

Exemplu de dieta Paleolitica

  • Mic dejun: 1 portocala, somon asezonat cu ierburi aromatice, nuci.
  • Pranz: o salata de legume (exceptie cele bogate in amidon) cu zeama de lamaie, piept de curcan, migdale si zmeura.
  • Cina: escalop de vita cu legume, pepene galben si seminte de floarea soarelui.

Rezultate: In primele 6 luni de dieta paleolitica aceasta poate duce la o pierdere in greutate mai substantiala decat o dieta scazuta in grasimi. Un alt plus al acestei diete este ca alimentele cuprinse sunt bogate in proteine si fibre si astfel ne vom simti satui mult mai repede.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *