Despre diete si calorii

diete si calorii

Slabitul este un proces lung si complicat si pe langa alimentatia corespunzatoare si antrenamentul fizic, aveti nevoie sa fiti constanti in parcursul ce vi l-ati propus.

De cate ori n-ati auzit ca pentru a slabi, aveti nevoie sa reduceti numarul caloriilor consumate? Este adevarat ca micsorand aportul de calorii, veti pierde din greutatea corporala, insa acea pierdere va include masa slaba (partea din corp care exclude tesutul adipos sau grasimea, avand in componenta apa, proteine, minerale, oase, organe, muschi).

Aceasta masa slaba este cea activa din punct de vedere metabolic, adica e cea care permite consumul caloriilor ce definesc metabolismul bazal (caloriile consumate in repaus). Restrictia calorica are drept urmare reducerea metabolismului bazal si totodata obisnuirea organismului sa supravietuiasca chiar cu mai putine calorii, reducandu-si astfel functiile. Acest fenomen include oboseala cronica, diminuarea energiei necesare activitatilor cotidiene, scaderea masei musculare.

Cum slabitul are un parcurs lung si anevoios, nu se rezuma doar la a pierde din greutatea corporala, ci consta mai ales in reducerea tesutului adipos. Aceasta etapa, critica dealtfel pentru orice program de slabit, este depasita cu greu de persoanele ce vor sa obtina rezultate peste noapte.

Se intampla ca satui de regimurile restrictionate, sa ne reluam obiceiurile alimentare cu efect imediat si vizibil asupra corpului: vom relua rapid kilogramele pierdute si chiar altele in plus. Acest mecanism definit in termeni specifici drept ”efectul yo-yo”, se bazeaza pe modul in care organismul nostru va raspunde unei scaderi bruste de greutate urmate de o la fel de rapida crestere ponderala.

Urmand diete necontrolate, slabirea nu coincide cu reducerea tesutului adipos, ci este mai degraba o pierdere a cantitatii de apa, a masei proteice si nicidecum a masei grase.

Se intampla ca dupa diferite diete, sa va vedeti visul realizat, acela de a fi slabit 5 sau 10 kg insa ponderea grasimii sa fie aceeasi sau chiar mai mare in raport cu masa corporala. Surpriza! Ati pierdut doar din masa musculara.

Grasimea, un tesut inactiv, reprezinta sursa de energie pentru organismul nostru. Omul a supravietuit din timpurile preistorice tocmai datorita capacitatii de a-si inmagazina energia sub forma de grasimi si de a o pierde cu dificultate (inclusa pierderea grasimii).

In concluzie, corpul uman nu este in masura sa piarda din tesutul adipos mai mult de 500 de g pe saptamana. Asadar, diferenta ce v-a facut sa va bucurati de a fi redus cateva marimi la haine, este de fapt masa musculara.

Tesutul muscular este in schimb cel activ, care consuma calorii si prin simplul fapt ca exista. Muschiul este principalul consumator de energie. Metabolismul bazal (cantitatea de calorii consumate in 24 de ore de organism pentru a supravietui) este in stransa legatura cu masa musculara si anume cu cat aveti o masa musculara mai mare, cu atat veti accelera metabolismul bazal, veti arde calorii.

Nu exista diete miraculoase, cum nu exista solutii miraculoase. Insa daca doriti sa obtineti rezultate, suplimentati o alimentatie sanatoasa, reducand caloriile nocive, cu antrenamente fizice ce va maresc masa musculara si totodata consumul de calorii.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *