E laudabil ca din ce in ce mai multi oameni doresc sa afle in ce mod isi pot imbunatatii alimentatia, dorind de fapt sa castige o stare de bine, frumusete, energie si sanatate radianta.
Relatia dintre alimentatie si sanatate.
Alimentatia care este perceputa ca un obicei, influenteaza cel mai mult sanatatea oamenilor.
E laudabil ca din ce in ce mai multi oameni doresc sa afle in ce mod isi pot imbunatatii alimentatia, dorind de fapt sa castige o stare de bine, frumusete, energie si sanatate radianta.
Motivele sunt diferite dar tot ce conteaza e ca sunt oameni sinceri cautatori dupa adevar in acest domeniu si incet incet se poate ajunge la o motivatie sanatoasa in ceea ce priveste cresterea calitatii vietii.
Pe langa efectiv ceea ce mancam, conteaza foarte mult felul cum mancam, cand mancam si cat mancam.
Cum mancam?
- Odihniti si calmi. Este mai sanatos sa amanam o masa decat sa o mancam nervosi, stresati sau in graba.
- Fara dureri. Daca va supara ceva fizic sau ne este foarte cald sau foarte frig sariti peste acea masa.
- Mancati doar daca aveti pofta de alimente simple. Corpul cere ce are nevoie dar nu se refera la mancarea nesanatoasa.
- Asigurati-va ca mestecati foarte bine alimentele, astfel ca saliva sa fie bine amestecata cu hrana, iar sucurile gastrice sa fie stimulate.
- Nu beti apa sau alte lichide in timpul mesei. Bauta in timpul mesei apa incetineste digestia, racind si diluand sucurile gastrice. Incercati sa beti apa cu cca 30 min inainte de masa, deloc in timpul mesei, din belsug la o ora dupa masa si intre mese.
- Alimentele lichide, supele, compoturile, laptele etc se ‘mananca’, adica se mesteca bine impreuna cu mancarea solida.
Cand mancam?
- In functie de programul personal si de obiective de 3-4 ori pe zi, la ore aproximativ fixe.
- Lasati 4-5 ore interval intre mese, astfel incat mancarea sa poata fi digerata inainte de o introduce pe urmatoarea.
- Nu mancati nimic intre mese, nici macar fructe
Cat mancam?
- Masa de dimineata trebuie sa fie cea mai bogata si consistenta
- Cina trebuie sa fie usoara si servita cu 4 ore inainte de culcare, astfel incat stomacul si tubul digestiv sa se poata odihni in timpul somnului.
- La fiecare masa nu folositi mai mult de 2-4 feluri de alimente.
- Nu mancati peste masura. Opritiva cand simtiti ca ati mai putea manca putin. Orice kilogram in plus inseamna boala si viata mai scurta.
- Limitati deserturile la 1-2 pe saptamana. Ceea ce trece de 2 lingurite de zahar pe zi este daunator.
- Folositi cu moderatie sarea, cel mult o lingurita pe zi. Grija mare caci ea se afla deja in multe produse: paine etc
Ce mancam?
- Cereale, legume, fructe, leguminoase, nuci
- Alimente cat mai apropate de starea lor naturala. Macar 50% sa fie crude.
- Propuneti-va ca odata pe saptamana sau pe luna sa introduceti o legume noua in meniul familiei.
- Folositi mirodenii naturale: cimbru, busuioc, maghiran, ghimbir, oregano, scortisoara, chimen etc
- Legume si fructe proaspete pentru aportul lor de fibre, esentiale pentru o buna digestie
- Folositi grasimi nesaturate: ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de soia etc preferabil presate la rece si dintr-o sursa sigura.
Ce sa nu mancam:
- Produse rafinate, pregatite cu multa sare, zahar, indulcitori chimici, aditivi, coloranti etc, substante foarte daunatoare pentru sanatatea noastra.
- Alimente care contin grasimi saturate si colesterol
- Evitati grasimile obtinute prin hidrogenare: margarine, maioneze etc
- Evitati muraturile
- Limitati consumul de alimente afumate
- Evitati alimentele gatite la gratar. Produsii de ardere rezultati sunt cancerigeni.
Sa respectam masinaria minunata a corpului nostru. Sa ascultam semnalele de alarma care indica faptul ca ceva anume nu este in regula intr-un anumit loc din corp. Nu ignorati semnele ca: durere, indigestie, arsuri, constipatie, diaree, balonare, senzatie de voma, oboseala, anxietate, dureri de cap, retentie de lichide, inflamatii, umflaturi etc. Depistand o boala in faze incipiente va fi mult mai usor sa o tratati.